Broers- en zussenboek

Testimonials & Recensies

Social media en zorg

Ayk de Bie

Ayk de Bie docent mediawijsheid Twitter: @docentsw

Videobijdrage bij college: invloed sociale media op mensenrechten

Anjet bracht haar verhaal duidelijk en gestructureerd aan de hand van enkele thema’s naar voren. Met name het spontane en met humor gebrachte verhaal werd erg gewaardeerd door studenten. Vanuit haar rol als journaliste, Brusje en schrijfster kon Anjet enkele sprekende voorbeelden geven inzake Twitter

Ik waardeer haar enthousiaste bijdrage gericht op studenten en zichtbare ‘drive’ om het ‘familiesysteem’ en de kansen van sociale media daarbinnen meer aandacht te geven en in hun kracht te zetten.

Uitleg

Het college was opgezet als spelvorm om daarmee de inhoud (invloed sociale media op klassieke mensenrechten) eigen te maken. De bijdrage van Anjet (Video) had als doel om na de spelvorm de inhoud betekenis te geven middels een link naar een recent praktijkvoorbeeld (#pgbalarm). Tevens kon hierdoor de koppeling naar de training gemaakt worden. In deze trainingen gingen studenten zelf met sociale media en een maatschappelijk thema aan de slag.

De video van Anjet bestond uit twee onderdelen;
– algemene Twittertips (wat is belangrijk ?)
– invloed Twitter in relatie tot traditionele media en invloed op #pgbalarm (Proces, invloed media en tips over; hoe doe je dat nou?)

Uit de tweets van studenten gericht aan Anjet mag blijken dat de Video van Anjet betekenisvol voor hen is geweest. Het feit dat zij ervaringsdeskundige is en dit feilloos weet te combineren met haar persoonlijke kwaliteiten in combinatie met eerdere werkzaamheden (o.a. journaliste) maakte haar bijdrage zeer betekenisvol voor studenten.

Bekijk die video hier: http://aykster.nl/een-gamende-collegezaal/


 

Hoofd-Logo groot

Frans Roovers, docent Mediawijsheid Twitter: @FransSocialWork

Spreker bij googlehangout met studenten

Wat me vooral is bijgebleven is de passie en bevlogenheid waarmee Anjet de zaken benaderd. Ze is open en vriendelijk. In de discussie tussen de jongerenprofessional en Anjet bleek ook erg hoezeer ze in de voorhoede loopt van deze nieuwe ontwikkelingen.

Uitleg
In het eerste jaar van de opleiding Social Work krijgen de studenten trainingen en hoorcolleges rondom het gebruik van technologie en social media in hun werk.
Het doel van het eerste college is om studenten kennis te laten maken met deze competentie en te ontdekken hoe professionals hier mee omgaan .

Om het college kracht bij te zetten heb ik op twitter een oproep gedaan waarin ik aan professionals vraag of ze online willen bijdragen via een Google Hangout.
Anjet van Dijken was een van de professionals die reageerde. In de eerste helft van het college gaf ik een algemene inleiding en in de tweede helft gingen we in interactie met de professionals.
Anjet van Dijken had een interessante invalshoek. Niet alles was ze als mediaprofessional werkzaam, tevens behartigde ze de belangen van haar broer die gehandicapt is. In deze rol gebruikt ze social media actief om netwerken te creëren en contacten te onderhouden. Hier is het college terug te zien.

Voor en na het college hebben we hele inspirerende gesprekken gevoerd over de zin van social media en het in kracht zetten van mensen.

Studenten vonden het heel boeiend om de verhalen te horen van de deelnemers maar waren te verlegen om het gesprek aan te gaan.

Ik vond haar bijdrage vanuit het oogpunt van de client heel verhelderend. Omdat Anjet ook een ‘out of the box’ manier van denken heeft, is het erg interessant te horen hoe zij tegen bepaalde zaken aankijkt.

Ayk de Bie en Frans Rooversdocenten mediawijsheidHogeschool ZuydSittard, Faculteit Sociale studies