Broers- en zussenboek

Auteur

Journalist en schrijver Anjet van Dijken (1976) groeide op met haar drie jaar oudere broer met een visuele en verstandelijke handicap. Als schoolgaand brusje werkte ze al als redacteur bij ‘De Haagse Top 40’ van radiozender Lokatel en na de middelbare school liep ze een maand stage bij Virgin radio in Londen.

Anjet studeerde in Rechten in Leiden en haalde haar examen ‘Civiel Recht’ in 2002. Daarna werkte ze als assistent van een Eerste en Tweede Kamerlid totdat haar passie haar terugriep: de radio. Eerst als reporter en presentator voor het programma ‘De Publieke Zaak‘, daarna jarenlang als producer/redacteur op de nieuwsredactie bij BNR radio.

Anjet schreef dit boek vol ervaringsverhalen uit een gemis aan informatie, met 9 thema’s – handvatten voor brussen, ouders en professionals – komen uit het Quality of Life of Siblings onderzoek uit 2012 van de Belgische orthopedagoog Dr. T. Moyson (brusjes 6-14 jaar).

De Ontbijt Club waarin de 13 ™ 26 jarigen werden geinterviewd is een echte online brussengroep op Facebook. Anjet was initiator van de stichting Lotje&co brussen groep. Sinds kort is ze begonnen met de YouTube interview-serie ‘Brussenboek Skypet Met…’ broers en zussen die kwetsbare of krachtige dingen doen of maken rondom hun broer of zus – in ieder geval altijd inspirerend! Abonneer je op ‘Brussenboek’ op YouTube.

Arrow 2


Spreker & Adviseur

bird Anjet was door haar onderzoekskennis betrokken bij het uitvoerig in de media besproken onderzoek ‘QuickScan naar de ondersteuningsbehoefte van brussen van zorgintensieve kinderen’ van zorgintensieve gezinnen – broers en zussen’. Het zeer leesbare rapport kun je hier lezen. Staatssecretaris van Rijn reageerde in een Kamerbrief dat gemeenten de aanbevelingen over dienen te nemen en tot structurele ondersteuning aan brussen. De VNG deed hierop een oproep aan gemeenten of er interesse was voor een informatiebijeenkomst over brussen.

Belangrijkste conclusies van het NJi Rapport uit 2015 waren:

 “Het blijkt voor brussen een uitdaging om een eigen leven te leiden: dat wél verbonden is met hun broer of zus, maar er niét door wordt bepaald”

McNeish, 1999

Brussenboek Skypet Met…

=> ABONNEER JE HIER OP YOUTUBE <=

Interview met striptekenaar, illustrator en grafisch vormgever Camiel Derkx. Hij maakte een stripboek over hem en zijn broer: Mijn Gehandicapte Broer & Ik. We praatten over grappige gesprekken, zijn voorbeeld in het tekenen, en ook het overlijden van hun vader.  Hij leest twee strips voor.

Interview met regisseur en brus Iris Hogendoorn.  Zij maakte de 12 minuten semi-autobiografische brussenfilm “Mijn Kleine Grote Broer”. Waarom maakte ze deze film? En hoe moeilijk is het om je eigen verhaal te verfilmen?

 

MEDIA AANDACHT

 

 

Tips – links – bord

Arrow 2 Klik op post-its


GRATIS uit te printen en verspreiden

Om GRATIS uit te printen en te verspreiden (KLIK hier)

 Praten met Brussen! 

Binnenkort gaat Anjet beginnen met het ontwikkelen van audiovisuele ‘gespreksstarters’ rondom handicap en ziekte, èn een nieuw broers -en zussenboek voor in en om ziekenhuizen – (natuurlijk) door en voor kinderen (6 tot 13 jaar). Om deze redenen stopt Anjet per 1 november met het geven van persoonlijke lezingen en workshops in Nederland.

Haar laatste workshop is tijdens het congres Levend Verlies – 8 december. Welke zij samen geeft met moeder Odet Stabel, auteur van het door Staatsecretaris Van Rijn gelezen boek: ‘Een kind met kansen‘.

  • Algemene informatie

SIZ-Twente (Carlijn Lensink) en het Expertise Centrum Familiezorg hebben tien jaar ervaring met het opzetten en runnen van de leukste brussengroepen. Ze geven u graag informatie en lezingen.

De beste praktische informatie vindt u op www.broersenzussen.be (inclusief methoden) en in de scriptie van brus Geertje van Oort: “Hoe is het om brus te zijn?“.

De  ‘quickscan naar ondersteuningsbehoefte voor broers en zussen van zorgintensieve kinderen, en volwassenen‘ van het Nederlands Jeugdinstituut laat heel duidelijk zien welke steun brussen nodig hebben. Auteur en psycholoog Krista Okma is bereid u te woord te staan (twitter).

  • Brus?

Lees dit fijne boekje over bijzondere broers en zussen. Je vindt vast herkenning. Een ander boekje met veel verhalen van brussen ‘met’ verschillende soorten handicaps en ziekte is deze. De schrijfster van dit boek is Monica McCaffrey, die de brussen organisatie Sibs UK (= siblings/brussen) oprichtte. Je klik waard… – ook voor ouders! In het brussenboek staan achterin nog veeeeel meer tips, zoals een lijst met Amerikaanse en Australische brussengroepen, films, etcetera.

  • Chronische ziekte?

Speciaal rondom chronisch zieke kinderen in Nederland ontwikkelde Martha Gro0tenhuis – zie haar verhaal in het broers- en zussenboek –  een (online) hulpprogramma voor ouders, chronisch zieke kinderen èn brussenOp Koers Online. Deze cursus – via Instant Messaging – is nu alleen (nog) in het AMC, Emma Kinderziekenhuis en Prinses Maxima Centrum (Utrecht).

  • In België / La Belgique?

Begin bij de reeds genoemde site broersenzussen.be en de leesbare onderzoeken te Googlen van orthopedagoog Tinneke Moyson, verbonden aan de Hogeschool van Gent. Zij onderzoekt al jaren de impact van een stoornis en/of verstandelijke beperking op hun broers of zussen. Haar SIBQOL (Siblings Quality Of Life) onderzoek was de basis van de 9 hoofdstukken (meer informatie hier).

De BUSO school aan de Waterkant in Gent deed al een brussenavond en heeft de broers en zussen meer in het vizier, net als de belangenorganisatie ‘Inclusie Vlaanderen‘. Zij besteden regelmatig aandacht in hun tijdschrift aan brussen. Benader hen en vraag wat zij voor jou kunnen betekenen.

Les frères et soeurs francophone a Bruxelles ont de la chance: FRATRIHA est tres active en organiser des soirees et journées avec plein d’info et d’activités. Visitez-les aussi sur Facebook.

 Contact? 

Voor contact, opmerkingen, en/of vragen over mijn werk:

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

captcha

Kopieer de bovenstaande code

Testimonials 

Lezing | workshop | informatie markt Onze samenwerking verloopt altijd daadkrachtig, vol enthousiasme en met nieuwe ideeën om de aandacht voor brussen te blijven voortzetten. Het boek heeft mede […]

Het boek van Anjet is een must-read. Een kantelpunt is het voor mij als orthopedagoog geweest: om echt vanuit het perspectief, verlangens en behoeften van brussen […]

Videobijdrage bij college: invloed sociale media op mensenrechten Anjet bracht haar verhaal duidelijk en gestructureerd aan de hand van enkele thema’s naar voren. Met name het […]