Broers- en zussenboek

You Are Viewing

Hoe het boek er kwam

Na het behalen van mijn ‘Meester in de Rechten’ titel in Leiden, startte ik mijn professionele carrière als assistent van het toenmalig CDA Tweede Kamerlid Roland Kortenhorst, en (kort daarop) van toenmalig CDA Eerste Kamerlid Paul Russell. Na deze mooie werkervaring van ruim drie jaar maakte ik de overstap naar de media, waar ik bij BNR Nieuwsradio op de nieuwsredactie werkte als planner /redacteur. In mijn vrije tijd maakte ik reportages en co-presenteerde ik ‘De Publieke Zaak’.

Het boek

Al voor mijn dertigste had ik opgeschreven dat er een boek moest komen, omdat ik op mijn 19e jaar mijn ouders had verloren en tevergeefs had gezocht naar een boek waar andere brussen vertellen ‘hoe het is’. Ook had ik natuurlijk vragen voor de toekomst en de balans tussen zorgen en mijn eigen leven. Na mijn tijd bij de radio besluit ik dat het een interviewboek moet worden. Pas wanneer ik daarna, eind 2008, met man en een baby naar Frankrijk verhuis voor zijn werk, en daarbij mijn eerste grote artikelen in de Lof en Intermediair zie staan, is de knop in mijn hoofd om: Ik wil het, ik kan het, en nu doe ik het ook.

De brussen

Het langst duurde het vinden van de brussen – want je zet het nu eenmaal niet op je cv. Als ik een paar volwassen brussen via mijn eigen netwerk heb gevonden, en zich bovendien de acteur Barry Atsma aandient weet ik dat ik kan beginnen. En omdat ik een een oproep mag plaatsen in de nieuwsbrief van de ‘zorgintensieve’ glossy ‘Lotje&co’ krijg ik daar opeens dertig – vooral jonge -brussen bij. Ook dr. Tinneke Moyson en prof. dr. Martha Grootenhuis juichen het initiatief toe om brussen meer aandacht te geven, en werken mee. Als in maart 2013 de deal helemaal rond is met de uitgever, moet het manuscript 3 maanden later helemaal af zijn. Dat lukte – op een week na – : en dan nu op naar herkenning en (v)erkenning voor broers en zussen met een bijzondere broer of zus!

... zijn er ook 'als brus'

… zijn er ook ‘als brus’

Een gewone broer & zus band

Gewone broer-zus band

Een van de kenmerken van 'een brus'

Detail van ‘Een brus’