Broers- en zussenboek

You Are Viewing

Blog: Jennis

‘Jennis’ NPO 3 (EO). Datum: 3 mei 2015, 22.50 uur. Regie: Aisha Roberson.

www.jennis-film.nl en Jennis the Movie op Facebook.

Met de camera dichtbij je broer

=>> KLIK HIER om de uitzending terug te kijken

poster-big‘Geruisloos en dichtbij’ beschrijft gehandicaptenplatform KLIK de manier van filmen van Aisha Roberson (1980). In de 25-minuten durende documentaire volgen we haar broertje Jennis, die het zeldzame Williams-Beuren syndroom heeft. Dát benoemt ze in de film trouwens niet. ‘De film gaat om de persoon, niet om de handicap’, zegt de Rotterdamse.

Broer’tje’ Jennis zet zijn eerste onbevangen schreden op het liefdespad. Planmatig zoekt hij zijn ideale vrouw, met rode lippen.

Vlak voor de Nederlandse premiere is Aisha druk, maar beantwoordt  tussen de bedrijven door enthousiast mijn vragen. Van de term ‘brussen’ heeft ze trouwens nog nooit gehoord, maar ‘interessant!!’.

Altijd al wilde Aisha documentairemaker worden. Haar broertje Jennis heeft met deze carrière keuze niet veel te maken. Ze zijn niet echt met elkaar opgegroeid: Jennis is 22 jaar, zij 34 jaar – een leeftijdsverschil van bijna 12 jaar. Dat ze hem als onderwerp koos sloot vooral heel goed aan bij de onderwerpen die ze graag pakt: mensen met een bijzondere passie of levenswijze. ‘Ik vind het mooi om heel dicht op iemands huid te zitten, dus letterlijk met de camera heel dichtbij,’ vertelt ze. Ook herkent ze zich niet in het brussen zo eigen gevoel van het continu afwegen van haar eigen belangen tegen die van haar broer.  ‘We hebben een hele goede band gelukkig!’, voegt ze er aan toe.

Jennis stemde graag in om gevolgd te worden door een cameraploeg. Volgens Aisha houdt hij van gezelligheid. Hij zag het als een kans om samen leuke dingen te doen.

Wat mensen van hem zullen zien? Een jongen die het leven van dag tot dag leeft, onbevooroordeeld is, niet zo nodig hoeft te presteren, en geen zelfmedelijden kent. ‘Eigenlijk is het best wel een leuk syndroom,’ aldus Aisha.

Met de volgende stappen in de liefde lijkt het goed te gaan: op de Facebook pagina van Jennis the Movie wil een meisje die de film zag, en met eveneens  het William Beurens syndroom, graag met Jennis in contact komen. ‘Je lijkt mij een leuke lieve jongen,’ schrijft ze.

Dit is niet de eerste keer dat een zus haar broer met een handicap filmt. In 2013 verscheen de documentaire van filmmaker Eline Bodbijl: 7x Martijn. Hierin komen broer, zussen en ouders met hun blik op het leven van haar broer Martijn, die autisme heeft.